WordPress 3.6 update en een aankondiging voor de E-lab Academy.

Gisteren kwam WordPress 3.6 uit, genaamd ‘Oscar’ naar Oscar Peterson de jazz pianist.

[youtube width=”640″ height=”360″]http://youtu.be/gu0B7OQZ2mY[/youtube]

Ik zat offline, lokaal m.b.v. WAMP dus, al enige tijd te spelen met de RC’s (Release Candidate). Meer kijkend naar hoe m.n. RC2 samenwerkte met het framework Genesis 2.0 (nog in beta) en interessante bouwstenen bovenop Genesis als Dynamik Website Builder (DWB) en Genesis Extender Plugin. De laatste twee producten zijn van Cobaltapps. en vergemakkelijken het bouwen van degelijke WordPress site (themes) enorm. Met DBW krijg je een ‘leeg’ childtheme met Genesis als parent. Samen een pakket waarbij Genesis een degelijke basis legt en je met DWB helemaal los kunt gaan om je eigen site vorm te geven. De Genesis Extender Plugin zorgt dat je Genesis childthemes eenvoudig kunt stylen.

Upgraden naar WordPress 3.6 leverde geen enkel probleem op (voor zover ik tot nu toe heb kunnen constateren 😉  ).  Voor alle zekerheid wel eerst een back-up gemaakt van de gehele inhoud van de site. Daarvoor gebruik ik BackupBuddy van iThemes. Ook een degelijk product met handige eigenschappen zoals het kunnen kiezen van een upload plek voor je Back-up buiten de folders van je host waar ook je site staat. Stel je voor dat alles corrupt raakt, verloren op een andere manier. Nee, beter enige afstand tussen back-ups en de originele bestanden bewaren.

Hierboven had ik het over Genesis, DWB en de Genesis Extender Plugin, maar de vormgeving van deze site draait op Headway. Met Headway kun je letterlijk je site eenvoudigweg uittekenen in de zogenaamde Visual Editor. In de loop van de tijd is het zelf in elkaar knutselen van een WordPress site steeds gemakkelijker geworden m.bv. allerlei themebuilders, frameworks e.d. Tot op zekere hoogte zelfs kwalitatief ook nog goed.

Deze blogpost lijkt een reclameblokje geworden te zijn 😉 . Niet zo bedoeld. Meer vanuit mijn enthousiasme over de mogelijkheden die binnen mijn handbereik zijn gekomen om als ‘niet-coder’ (dus nog grotendeels onwetend hoe al die PHP, hooks, actions, filters, queries en veel meer WordPress nu werkelijk laten draaien) toch redelijk solide site te kunnen bouwen.

Is het nu al zover dat je werkelijk als docent of student geheel blanco wat kennis over WordPress, CSS(3), HTML(5), PHP, enz. een blogsite kunt opzetten voor je onderwijs? Nee, dat denk ik niet. Mijn eigen ervaring is dat er heel wat speel/leertijd in is gaan zitten en nog nodig is. Maar er is een eenvoudig alternatief, WordPress kant en klaar waarmee je zo aan de slag kunt en je kunt er nog een leuk design sausje overheen gieten ook. Ik bedoel dus WordPress.com.

Dus zie ik je nu denken, je hebt dus wordpress.org en je hebt wordpress.com. Wat is het verschil? Heel kort gezegd:

  • bij wordpress.org download je het programma wordpress om die op een eigen, gehoste,  locatie te installeren. Het programma is gratis, je hosting, domeinnaam zijn dat niet.
  • bij wordpress.com neem je een gratis en reeds geïnstalleerde wordpress site in gebruik. Wil je meer opties, dan ga je daarvoor betalen.

In de video krijg je nog wat meer informatie over de verschillen.

[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=_YbVJoMYwJ0[/youtube]

Komend jaar staat voor de E-lab Academy de productie van een video cursus ‘Bloggen op WordPress.com’ op het programma. Hierin leren docenten en studenten hoe ze kunnen werken met wordpress.com. In mijn onderwijs, waarin ik studenten laat bloggen op wordpress.com, heb ik ervaren dat studenten het snel oppikken. Maar een steuntje ind e rus kan geen kwaad. Voor zowel studenten als docenten. Waarom bloggen in het onderwijs? Dat zal nog wel aan bod komen, niet direct het onderwerp van deze blogpost, maar kijk maar alvast hier voor 100 redenen (“100 reasons why educators should use blogs”).

Leave a reply