Een nieuw jaar in met een nieuwe ‘sitemotor’

E-lab site in de Visual EditorOp de valreep van 2013 kwam Headway Themes met hun nieuwe theme versie 3.6. Achter deze site zit het Headway theme. Het is een theme dat zich onderscheidt van de vele andere themes voor WordPress (WP) die er zijn. Headway  laat je vrij eenvoudig een geheel eigen uiterlijk geven aan je WP site. Voor mij is het de optie om in de WP cms een soort ‘Adobe Dreamweaver‘ in te bouwen. Die ‘Dreamweaver’-achtige beleving is met versie 3.6 nog veel sterker geworden. Met Headway Themes ‘Visual Editor’ ga je letterlijk naar je tekenbord om een WP site uit te werken. Waar wil je de blogposts, waar je widgets, je navigatie. Wil je dat je site responsive is, zich aanpast aan het scherm waarop het bekeken wordt (op een smartphone, tablet, laptop, breedbeeldscherm?). Elk onderdeel kun je daarna verder gaan aanpassen. Lettertype, grootte, kleur, ronde randen, achtergrond, … De CSS, de code die zeer bepalend is voor het uiterlijk van je site, kun je aanpassen via de Headway Visual Editor interface of via de Live Editor. De laatste optie maakt het mogelijk direct zelf CSS opmaak in te geven en, zoals de term ‘Live’ aangeeft, de resultaten meteen te zien.

Ik had al enkele weken kunnen ‘spelen’ met de beta versies en was al enthousiast geraakt. Nu is er dan de uiteindelijke 3.6 release en die heb ik (met voorzorgmaatregelen, eerst backup maken natuurlijk 😉 ) meteen geïnstalleerd.

Wil je aan de slag met Headway dan kun je niet verwachten dat alles meteen vanzelf gaat. Er is zeker een leerperiode nodig. Maar het systeem maakt het redelijk gemakkelijk om snel te leren, vooral omdat je snel de resultaten van je handelen ziet en daarvan kan leren. Ik kan verder, naast de eigen Headway Themes documentatie, twee bronnen aanraden:

Headway101 van Corey Freeman. Zij heeft ook een Youtube kanaal met veel informatieve video’s.

WebMatros.com van Oliver Nielsen. Oliver kondigde afgelopen jaar aan een Headway theme cursus te gaan aanbieden. Hij werd echter overvallen door de snelle stappen die werden gemaakt bij Headway om met hun enorm vernieuwde versie 3.6 op de markt te komen. Ik hoop dat Oliver in 2014 in staat is zijn cursus te gaan maken.

 

Leave a reply